Kiukkosten sukuseura

Etusivu
Uutisia
Kiukkosten historiaa
Kiukkosten kuva-alpumit
Tarinoita muistista - ja hatusta
Suvun suurnaisia ja -miehiä
Kiukkoset evakossa
Tiedotteita ja kehotuksii
Kalenteri
Yhdistyksen perustamiskirje ja säännöt
Linkkilöi muihin paikkoihin
Lähetä sähköposti
Yhteystiedot
Palaute


KIRJAUTUMINEN »

Tervetuloo sukulaiset, ystävät ja kylänmiehet.
Nämä sivut elävät teidän voiminne, suvun perinne säilyy nyt ja on kaikkien ulottuvilla kun keräämme sen sukuhaaroittain ja perheittäin kokoon.
Ennen kaikkea vanhojen tarinat, Sukuseuran hallitus kehottaa kaikkia ottamaan kulttuuri- ja perinnetalkoisiin osaa.

 


Kirjaudu ulos


Piilota valittu sivu. Piilotettu sivu näkyy vain kirjautuneelle ylläpitäjälle.
Poista
 
 Raportti Kiukkosenniemen reissulta 2013.

Katso uutisia.


Tiedoksi:
Reijo Kiukkonen jatkaa sukuseuran puheenjohtajana 2013-2015Uutta:
Marjo Kiukkosen tarina.
Katso suvun suurnaisia ja miehiä.


Asiaa ja iloista mieltä:

Kiukkosten 20-vuotisjuhlat
sujuivat hyvin heinäkuussa 2012Pohjanmaan Kiukkosia sukujuhlassa.

Kiukkosten sukuseuran 20-vuotisjuhla kokosi yli 50 kaikeniäistä Kiukkosen suvun jäsentä sukuseuran 20-vuotistapahtumaan Kiljavalle Uudellemaalle.

Puhujina oli komea lista; Pekka Vennamo puhumassa isästään Veikko Vennamosta ja isoisästään Emil Fennanderista Lahdenpohjan vaikuttajina, Jaakkiman Sanomien päätomitttaja Tea Itkonen kertomassa lehtensä heimo- ja kulttuurityöstä, kirjailija -lehtimies Veli-Antti Savolainen piirtämässä sukukuvaa ja Reijo Kiukkonen sukuseuran puheenjohtajana kertomassa seuran vaiheista.

Sitten pelattiin perinteiset kyykkkäkisat ja syötiin ja vähän hummailtiin. Jyrki Kiukkosen kitara ja laulu riemastutti taas grillipaikalla vielä illan kääntyessä yöksi.


LISÄÄ kokouksesta UUTISET-OSASTOLLA.


Kiljavanranta oli sukukokouksen pitopaikka.

Pekka Vennamo Kiukkosten vieraana


Fennanderit ja Kiukkoset
olivat vahvoja vaikuttajia
Lahdenpohjassa

FENNANDERIT.
1
920-40 luvun Lahdenpohjassa oli paljon suuria perheitä. Yksi oli liikemies.pankinjohtaja Emil Fennanderin perhe, jonka poika Veikko, sittemmin Vennamo, nousi Suomen tunnetuimpien poliitikkojen joukkoon vuosikymmeniksi.
Veikko Vennamon suurin elämäntyö oli ehkä kuiitenkin hänen jättityönsä karjalaisten ja rintamamiesten asuttajana, urakka Asustushallituksen pääjohtajana.
Emil Fennader oli Lahdenpohjan merkkimiehiä, pankinjohtaja liikemies, talousvaikuttaja.
Veikon pojasta Pekasta tuli kansanedustaja, ministeri, Postin ja Soneran pääjohtaja, sijoittaja ja bisnesmies.
KIUKKOSET:
Myös Kiukkoset näkyivät Jaakkimassa ja Lahdenpohjassa rakentajana.
kauppalanpalvelijana, sekä tiilitehtailijana. Matti Kiukkonen oli kauppalan valtuuston ja useiden lautakuntien johdossa sosiaalidemokraattien edustana 1922-1944, koko kauppalan toiminnan ajan.
Fennanderit ja Kiukkoset olivat poliitisesti eri leireissä, mutta heimonsa maltillisia edustajia yhteisten asioiden hoidossa.

Kiukkosista Lahdenpohjan kunnaelämässä kerrotaan muualla näillä sivuilla. (Kiukkosten historiaa).

Pekka Vennamo kertoo

Juuri jatkosodan jälkeen 7. marraskuuta 1944 syntynyt Pekka Vennamo ilahdutti sukukokousta mainiolla esityksellään, jossa hän kertoi sukunsa vaiheista ja omasta ensimmäisestä käynnistään Lahdenpohjassa ministeriaikanaan 1989.
Pekka Vennamo kertoi, että hän ole oman perheensä ainoa jaakkimalainen, myös hänen vaimonsa Pirjo on juuriltaan sieltä.
Fennanderit, sittemmin Vennamot ovat alkunimeltään 1700-luvulta Suomalaisia ja tulivat Lahdenpohjaan vasta Emil Fennanderin liiketoimien kannustamana kansalaissodan jälkeen. Emil Fennander oli näkyvä hahmo Lahdenpohjassa toimiessaan myös kunnalliselämässä ja Kansallisosakepankin konttorin johtajana. Perhe asui pankkitalon ylkäkerrassa kuten siihen aikaan oli tapana.

Pekka Vennamo kertoi isänsä Veikon kertoneen olleensa viimeinen lähtijä 1944 Lahdenpohjasta. Veikko oli jäänyt vielä yön kiellon päälle nukkumaan tyhjentyneeseen kauppalaan ennen valloittajan tuloa. Edellinen lähtijä taisi varmaan olla Matti Kiukkonen, joka johti kauppalan evakkotoimia.

Pekka Vennamo ja Marjo Kiukkonen

Pekka Vennamo kertoi sukukokoukselle perheensä matkasta 1989 Lahdenpohjaan jolloin Neuvostoliitto oli vielä pystyssä ja alueelle ei tehty juurikaan matkoja.
Retki oli vaikuttanut syvästi Veikko Vennamoon, joka 45 vuoden jälkeen pääsi katsomaan niin kotitaloaan Lahdenpohjassa kuin vierailemaan Fennanderien kesäpaikalla, ”Lepolassa”, Laatokan saaristossa. Hirsitalo oli purettu kuten kaikki sen kaltaiset rakennukset. Sensijaan itse KOP:n pankkitalo ehostettu neuvostomallin vieraskoreuden mukaiseen fiiniin kuntoon, olihan Pekka Vennamo tuolloin valtioneuvoston jäsen ja isä pitkäaikainen parlamentaarikko ja korkea virkamies.

Vennamo päätti esityksensä samaan toiveeseen kuin Veikko Vennamo, Karjalan palautuksen voimakas puolesta puhuja oli tehnyt matkan jälkeen.
Jos Karjalaa ei saada takaisin tulisi yhteistyötä ja kaikenlaista taloudellista ja kulttuurista yhteistoimintaa kehittää rajan yli, jotta Karjala saataisiin nykyisestä alennustilastaan voimakkaan kehityksen tielle. Se on molempien etu ja vastuu historialle”

LISÄÄ kokouksesta UUTISOSASTOLLA.
 

Nyt sie jouvuit

Kiukkosten

seuraan

- huonommiki

vois käyvä


Olet Kiukkosen, Jaakkimasta, Kiukkosenniemeltä ja Lahdenpohjasta evakkoon ajetun suvun sivuilla.
Täällä suku kohtaa kun ei pääse haastelemaan nokikkain ja täällä vieraat saavat tietoa suvustamme.

Nuorille Kiukkosille ja suvun muun nimisille jäsenille haluamme antaa juuria siihen maahan ja heimoon, perheeseen ja kulttuuriin, josta te taas uutena sukupolvena hankitte elämänne peruskiviä.
Täällä kerrotaan sanoin ja kuvin Kiukkosten tarinoita, vaiheita ja sattumuksia.

Haastellaan ja haastetaan mukaan.

Tervetulloo!
Iloiset
Kiukkoset
Karjalasta


Kiukkoset ovat Karjalan kansaa, nyt ympäri Suomen hajaantuneena.
Vanhimmat merkinnät itsestämme löytyvät jo vuosisatain takaa. Pääsosin suku asui ennen toista maailmansotaa Jaakkiman pitäjässä, Lahdenpohjan kauppalassa ja "Laatokan kauneimmalla paikalla" Kiukkosenniemellä.

Kiukkoset olivat Karjalassa tiilitehtailijoita, maanviljelijöitä työläisiä ja paikallisia aktivisteja. Matti Kiukkonen oli Lahdenpohjan kauppalanvaltuuston puheenjohtaja kun sota alkoi.

Myö haikallaan Karjalaa, mutta eletään siinä raamissa, jonka isommat antoi. Saahan siel taas käyvä!